Eper szelet
L-chan 2009.05.26. 23:59
Hozzávalók:
5 dkg margarin, 1 tojás, 25 dkg cukor, 1 késhegynyi szódabikarbóna, fél citromhéj, 1dl tej, 25dkg liszt, 2 dl tejföl, 50 dkg eper.
Elkészítés.:
5 dkg puha margarint, a tojással, és a cukorral habosra keverünk, majd hozzáadjuk a szódabikarbónát, a reszelt citromhájét, és a tejet, majd még egyszer összekeverjük. Ezután hozzáadjuk a lisztet, és a tejfölt, majd fakanállal elkeverjük. Közepes tepsit kivajazunk, beleöntjük a tésztát. Az epreket megmossuk, és felvágjuk négybe. Az eper darabokat a tésztára tesszük, és a tepsit betoljuk a sütőbe és 5 percig erős lángon sütjük, majd kissé visszavesszük a hőfokot, és még tovább sütjük, a tészta állagát egy villával ellenőrizzük, ha már nem ragad rá a tészta, akkor megsült. Ha kihűlt, felkockázzuk, friss eperrel és tejszínhabbal tálaljuk.
Epres piskóta:
Hozzávalók: 5 db tojás, 10 dkg liszt, 7 dkg porcukor, 1 db citrom reszelt héja, 1 pici só, 1 fél vaníliarúd kikapart közepe, vagy 1 cs vaníliás cukor
Elkészítés.:
A hozzávalókból piskótát készítünk. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat a porcukorral, a reszelt citromhéjjal, és a vaníliával fehéredésig keverjük. Utána egy másik edényben kemény habbá verjük a tojásfehérjéket egy csipet sóval. A tojás sárgához hozzáadjuk az átszitált lisztet, és óvatos mozdulatokkal elkeverjük, végül a tojásfehérje habot is óvatosan belekeverjük. Egy nagy tepsit kibélelünk sütőpapírral, beleöntjük a tésztát, és egyenletesen elosztjuk a sütőpapíron. Előmelegített sütőben, 170-180 fokon tűpróbáig sütjük. A jó piskóta mindig azonos hőmérsékletű alapanyagokból készül, és nagyon fontos, hogy fehéredésig legyen keverve. Akkor jó az álaga, ha buborékok jönnek fel a tésztából. Ha kész a tészta, még melegen a sütőpapírt eltávolítjuk, porcukorral megszórt konyharuhára tesszük és feltekerjük, mint a csigát.
Töltelék:
5 dl tejszín (növényi), 20 dkg epervelő, 20 dkg eper, zselatin, ha nem növényi tejszínnel készítjük, díszítésnek: 6-8 szem eper
Az epervelőt 20 dkg porcukorból és 20 dkg eperből készítjük. Az epret szitán átpaszirozzuk, utána a velőt a porcukorral összekeverjük. A tejszínt kemény habbá verjük, ha kész, egy keveset elveszünk belőle díszítésnek. A tésztát kitekerjük és lehúzzuk róla a papírt, az epervelőből elveszünk egy keveset és megkenjük vele vékonyan a tésztát. A tejszínhabot a maradék epervelővel óvatosan összekeverjük, ha valaki nem növényi tejszínből készítette, akkor a zselatint ilyenkor kell beleadagolni. Ezzel a krémmel megkenjük a tésztát úgy, hogy még maradjon a külsejére is. A 20 dkg epret apróra vágjuk és megszórjuk vele az eperkrémes tésztát, utána feltekerjük, és a külsejét a maradék krémmel bevonjuk. Díszítésnek, tejszínhabból habrózsákat nyomunk a tetejére, és félbevágott eperszemeket teszünk rá. Hűtőben pihentetjük 2 órát. Mennyei ízű sütemény, aki egyszer kipróbálta, utána mindig ezt fogja sütni!
Epres muffin:
Hozzávalók: 12 dkg liszt, 2 tojás, 10 dkg cukor, 1 cs vaníliás cukor, 10 dkg vaj, 2 dl tej, 25 dkg eper, 1 cs sütőpor, só, 12 db muffin forma.
Elkészítés.:
Az epret jó alaposan megmossuk, és felaprítjuk, a díszítéshez kb. 10 szemet félre teszünk. A sütőt előmelegítjük kb. 180 fokra. Egy nagyobb tálba bele szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sütőport, és a sót. Egy másik tálba a vajat, és a kétféle cukrot mixerrel összekeverjük. Egyesével bele dolgozzuk a tojásokat, és hozzáadjuk az epret, majd fakanállal összekeverjük óvatosan. Hozzáadjuk a lisztes keveréket és összeforgatjuk. A tésztát muffin formába töltjük és a forró sütőben készre sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.
Összeforgatjuk. A tésztát muffin formába töltjük és a forró sütőben készre sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.
|